Interjúm az MTRM Roast által működtetett kávészaküzlet vezetőjével és baristájával, kávézásról és kávé-edukációról, a VIII. kerület szívében.


„Ahogyan egészen más feltenni egy lemezt, mint megnyomni a Lejátszás gombot a Winampban, úgy a digitális rendszerű kávégépek sem nyújtják ugyanazt az élményt, mint egy “analóg”, rugós-karos gép. Gyönyörű, ahogyan nesztelenül, lassan visszabillen a kar, és zavartalanul figyelhetjük, amint elindul és a csészébe nyúlósan folyik a sűrű, melaszos eszpresszó.” – olvasom átszellemülten ezeket az irodalmi sorokat a QRiosum egyik partnere, az MTRM Roast kávéműhely és bemutatóterem honlapján, mielőtt épp Szentandrási Jánossal (Jancsi) – az MTRM által üzemeltetett, Kávétékaként is ismert kávészaküzlet vezetőjével és baristájával – készülök asztalhoz ülni és megkóstolni saját pörkölésű hondurasi Flor Azul kávéjukat. „Az a célunk, hogy jó kávét készítsünk” – mondja Jancsi, és közben rámutat az általuk pörkölt kávék ízének egyediségére, amelyet szerinte egyrészt Edu (Puka Eduárd, az MTRM Roast alapítója és pörkölőmestere) és az általa használt fatüzeléses gép pörkölésének, másrészt az olasz Bosco lehúzókaros gép munkájának köszönhetnek. Mint közben megtudom: ez a régi dugattyús gép szerepel a kávéműhely logóján is.

A Te személyes utad hogyan keresztezte az MTRM-et?

Sz.J.: Korábban több helyen is dolgoztam, és jellemző volt rám, hogy ha valahol nem éreztem jól magam, akkor kockáztattam és váltottam, akár bizonytalanra is. A KFC-től kezdve a négycsillagos hotelben való masszőrködésen át a barista szakmában is sokfelé megfordultam. [...]

A cikk teljes szövegét ezen a linken tudod folytatni.