Interjú egy magyar lakberendezővel, aki a hivatali létet a vállalkozóira cserélte. Csak éppen Balin. Mediterrán dizájn, specialty kávé a vulkánok közt.


Kawisari kávézó, Canggu, Bali, április. Itt találkozunk Judittal. Természetes, föld színekkel, faanyaggal és kávés zsákokkal dekorált helyiségben vár rám, balinéz idő szerint 4 órakor, amikor itthon még javában süt a délelőtti nap. Az itallapot lapozgatva mutatja, hogy Balin – habár Kawisari kávéi a szomszédos Java ültetvényeiről származnak – a kávék a legkevésbé sem savasak, se nem keserűek, gyümölcsösség és virágos íz tekintetében viszont magas pontszámot kapnak. Kint 35 fok tombol, de nem baj, hamarosan érkezik egy kis szeles enyhülés az időjárásban. Judit az arcán hordozza az indonéz nyár ragyogását, ami engem is magával ragad egy másik világba. Én ugyanis a telefonja képernyőjéről köszönök csak vissza, virtuálisan csatlakozva a beszélgetésünkhöz, budapesti lakásunk konyhájából.

A kép forrása: Menyhárt Judit

Menyhárt Judit és Mester Ákos azzal a céllal érkeztek Balira egy évvel ezelőtt, hogy házakat újítsanak fel, majd azokat airbnb-n keresztül kiadják. Nem ők az egyetlenek ezzel a tervvel, amit alátámaszt a Google találati listája is arról a számos, lépésről-lépésre megírt útmutatóval, amely abban segít, hogy a lehető legoptimálisabban szerezz ingatlant Balin és add aztán bérbe. Juditék tapasztalata szerint a helyi házfelújítási bizniszben nagy a verseny: „itt mindenki titokként őrzi, hogy honnan és milyen bútort szerzett be a házába. Mindenki szeretne egy kicsit különlegesebb házat kínálni. Alapvetően a trópusi modern és az új mediterrán stílus a trendi; sok ugyanis az ausztrál turista, akik hálásak, ha idehozod nekik Európát vagy Marokkót; az számukra nagyon különleges.” – magyarázza, majd az általa mesélt történetekből számomra is egyértelmű lesz, hogy mekkora versenyszintű kockázata van (nem titok: nagy) annak, ha egy helyi bútorboltban magánúton készíttetett egyedi napágyat közszemlére tesznek a boltban, vagy az éjjelente megrajzolt lakberendezési terveidet a szomszéd villa felújítói megszerzik és lemásolják azokat.

A kép forrása: Motion Flow Media

Áldozat, beton és pálmafa a kertben

2022 januárjában Judit és Ákos a Hármas-határhegyen sétáltak épp, amikor megfogalmazódott bennük az ötlet, hogy Judit Balin élő, videós forgatásokkal foglalkozó hugáékat követve ők is Balira költöznek és saját maguk fognak házakat felújítani. Judit a covid alatt megkezdett lakberendező tanulmányait befejezte, ám ekkor még a magyar ombudsmani hivatal néhai nemzetközi főosztályának vezetőjeként élte az emberi jogvédelem és a közszolgálati pálya sokszor embert próbálóan megterhelő mindennapjait. „Kreatív, alkotó munkára vágytam és kézzel fogható eredményekre” – mondja, és amellett, hogy nem volt könnyű 14 éves hivatali székét maga mögött hagynia, már ekkor tudta, hogy a lakberendezés számára nem csupán hobbi, hanem hosszútávú terv lesz. Tavasszal már meg is érkeztek Balira, a harmadik napjukon szerelemből kibérelték egyik, majd pár hét múlva másik házukat, amelyeket részben felújítás, részben építkezés útján Judit dizájn elképzelései és Ákos praktikus ötletei alapján alakítottak otthonossá, hogy aztán turisták számára bérlésre kínálják.

A kép forrása: Motion Flow Media

Amikor elkészültek a házakkal, azok méltó módon üdvözlést is nyertek. „A helyiek mindig találnak alkalmat ceremonizni: ilyenkor beöltöznek népviseletbe, templomba mennek vagy újonnan elkészült házakat, járműveket avatnak fel, hogy megvédjék a használóikat a betegségektől, a rossztól. A mi egyik házunk felavatása során több offeringet, vagyis áldozati tárgyat és gyümölcsöt hoztak, amiket aztán a kertben elástak. Később, amikor a házunk kertjébe pálmafát szerettünk volna ültetni, nem volt ember, aki elvállalta volna az ültetést, mert akkor ki kellett volna ásni az áldozati ajándékokat, ami balszerencsét hoz szerintük.” – emlékszik vissza a kezdetekre – „Végül megoldotta a kérdést, hogy az ültetés tervezett területén sok volt a beton, ezért pálmafát oda nem is tudtunk volna telepíteni.”

Amit adsz, az jön vissza

Canggu jelenleg az egyik legfelkapottabb turistacél Balin, tele éttermekkel, bárokkal, kávézókkal és mindenféle olyan üzlettel, szolgáltatással, amit a nyugati életet élő ember már szinte alapként követel meg magának. A balinéz emberek természethez való viszonya ambivalens: egyfelől tisztelik a természetet, annak részeként az állatokat, ám természetvédelmi edukáció híján rengeteg szemetet termelnek és égetnek el, szennyezve ezáltal a tengervizet és a levegőt. „Cserébe bármilyen konfliktusos közlekedési szituációban is inkább összenevetnek és mosolyogva távoznak.” – teszi hozzá Judit – „Hisznek a karmában és abban, hogy amit adnak, azt kapják vissza. Gyerekkoruktól kezdve ebben a szellemben nevelkednek. Ehhez társul az egész éven át tartó meleg, nyári időjárás, kevés borongós idővel. Szerintem ez a klíma és az erős hitük segít nekik úgy élni, hogy a problémákban a megoldásra koncentráljanak és mindig a vidám részét ragadják meg a dolgoknak.”

Kaktusz, mediterrán, terra cotta, citrom, narancs, lenvászon, kövek, természetes anyagok és színek, terrazzo konyha, terméskő a padlón. Sorolja kérdésemre széles mosollyal és csillogó tekintettel azokat a főbb stíluselemeket, amiket ő alkalmaz lakberendezőként. „Mi a mediterrán stíluson belül leginkább az olasz irányzatot követjük. Imádjuk az olasz hangulatot és gasztronómiát; személyes kötődésünk is van az országhoz. Volt, hogy két héten át Vespával motoroztunk az olaszországi utakon.” Nem véletlen, hogy Ákos a budapesti Pozsonyi úton nyitott néhány éve pizzériát (Pizzi), ahol tradicionális olasz alapanyagokkal készült pizzát lehet enni.

A kép forrása: Menyhárt Judit

„Vendégként én is szeretem, amikor egy szálláson minden sarokban valam i kis meglepetés ér.” Ezért Juditék házainak lelke van: a dizájn kialakítása során arra törekedtek, hogy a vendégek érezzék, lássák, hogy a ház minden apró részletével tudatosan foglalkoztak. A mediterrán irányzaton belül minden helyiségnek valamiképpen más a stílusa; még a lámpabúrák sem ugyanolyanok. „Balin divat a nyitott fürdőszoba”, így ezt – lefedve ugyan üvegtetővel – Juditék úgy oldották meg, hogy az egyik fürdőszoba végében egy élő kert van, kaktusszal ültetve.

Csíp? Nem csíp. – Dehogynem csíp!

Balin a legjobb kávéültetvények a Batukaru és az Agung vulkánok közt elterülő Kintamani régióban vannak. A farmerek jellemzően organikus növénytermesztési módokat alkalmaznak, és nem használnak az ültetvényeken kártevőirtószereket. „A személyes kedvencünk ebben a térségben a Ritatkala kávézó, amelynek teraszáról a két hatalmas hegy panorámáját látod, közben a kávé isteni és a hőmérséklet is kellemes. Amikor egy kis felfrissülésre vágyunk, kb. két óra alatt ideutazunk.”

A kép forrása: Mester Ákos

A kopit, azaz a kávét persze itt is kérheted tejjel vagy a turisták kedvéért egyre elterjedtebb növényi tejekkel, habár az autentikus helyiek közel sem ilyen extrákkal fogyasztják a napi kávéikat, vagyis „ők nem lattéznak”: valamennyire hasonlóan a török kávéhoz, forró vízben áztatják az őrölt kávét, és amikor leülepedett a csésze aljára, akkor kortyolják el az italt. „Népszerűek az otthonról ismert régi gömbrágóhoz hasonló, kis méretű, sorba fűzött, letéphető tasakokban kiadagolt kávék, amiket a mi építkezéseinken dolgozó munkások is előszeretettel fogyasztottak.”

A kávén túl más gyümölcsök is óriási népszerűségnek örvendenek Balin. A gyümölcsök nagy választékban, olcsón és könnyen beszerezhetőek. „Reggelente számunkra különleges, ám itt alapvető gyümölcsökből készítünk turmixokat, úgy mint: sárkánygyümölcs, mangó vagy papaya. Imádjuk a szuper frissítő kókuszvizet, illetve a görögdinnyéből készült juice-t is, sok jéggel szürcsölni.” Judit szerint tipikus nyugati étel-alapanyagok is kaphatóak, de azok drágábbak a helyi ételeknél. Ahogy megtudom, az utcákon tologatott kocsikban kb. százforintos összegekért árult adag rizsnél persze nem nehéz nagyobb összegen tartani a kínálatot. A rizs tipikus alapanyaga a helyi konyhának és a street food kínálatnak: itt ugyanis papírba csomagolt rizst lehet venni, pörköltszerű, nagyon csípős húsraguval nyakon öntve, párszáz forintnak megfelelő rúpiáért. „Csupán arra kell vigyázni, hogy a csípős curryt a helyiek gyerekkoruktól kezdve harapják, tehát megszokták; így, ha megkérded: <Csípős?>, majd jön a válasz: <Nem csípős.>, akkor számítani kell arra, hogy szétég a torkod.” – meséli Judit nevetve saját élményből szerzett tapasztalatait – „Kedvencünk a nasi goreng, azaz sült rizs zöldségekkel, de már azt is megszerettük, hogy a húslevesbe is rizs kerül.”

A kép forrása: Menyhárt Judit

Szabadság. Türelem. Nyár. Bali.

Hiába élnek a világ egyik leggyönyörűbb helyén, erről a sokszor hajnalig tartó munka mellett Balin is könnyű megfeledkezniük. „Tegnap délben kimentünk az óceánpartra napfogyatkozást nézni, és ráeszméltünk, hogy egy hónapja nem is voltunk a parton.” Akárhol is élsz, kénytelen vagy tudatosan figyelni arra, hogy a napi darálás mellett pihenőt tarts. Emellett közösen vállalkozni és különböző működésmódokat egymáshoz igazítani nem egyszerű. „Nehéz feladat volt belejönni a közös munkába, de végül jól megugrottuk.” – gondol vissza az elmúlt hónapokra Judit, s közben arra mutat rá, hogy ebben az egymás iránti tisztelet és őszinte kommunikáció segített, valamint annak tudatosítása, hogy ők így döntöttek, ezt az életformát és a közös vállalkozást választották, ebben kell tehát egyensúlyt találniuk.

A kép forrása: Menyhárt Judit

„Balitól szabadságot, türelmet és nyarat kaptam. Szeretem, hogy Ákossal együtt vagyunk napközben is, bármikor ebédelhetek, és ugyan minden nap rohanunk ide-oda, de legalább nem egyhelyben ülünk, mozgásban vagyunk. Már el sem tudnám képzelni, hogy visszaüljek egy hivatalba.” Közben azért nagy türelemre van szükség a helyi emberekkel való üzleteléshez és együttműködéshez, és hiába az angol nyelv elterjedt ismerete az indonézek körében, azért az építkezések lebonyolításához nem árt egy helyi ember, aki segít tolmácsolni. „Az első év tanulóév volt, de egyre könnyebb lesz itt élni, hiszen már mi is jobban ismerjük a balinéz emberek kultúráját, szokásait, nyelvét.” Ami pedig elvehetetlen Balitól, az az egész évben tartó nyár, ami még az esős időszakban is meleget tartogat akkor, amikor az utcákon is víz hömpölyög.

A kép forrása: Mester Ákos

„Tudjuk, hogy hosszú évekre Balihoz leszünk kötve, főleg, hogy éppen nemrég saját lakhatásunk biztosítására Ákossal kibéreltünk egy házat, amit most magunknak újítunk fel.” A lakhatásról nem egyszerű gondoskodni Balin, köszönhetően a megemelkedett bérleti díjaknak, illetve annak a jogi szabályozásnak, ami szerint külföldi magánszemélyként nem szerezhetsz ingatlan  tulajdonjogot a szigeten. „Mégis, itt többet ér a pénzünk, és megtaláltuk, amiben jók vagyunk, amit szeretünk csinálni. Ha többször, több időre tudunk majd évközben hazautazni Magyarországra a szeretteinkhez, és itt Balin vagy a környékén lesz végre lehetőségünk utazgatni, akkor elégedettek leszünk.”

 
[Kiemelt kép: Menyhárt Judit]